Mega kruche ciasto z śliwkami i jabłkami
            Nie ma weekendu bez czegoś słodkiego. Dziś bardzo kruche ciasto z śliwkami i jabłkami. Wszystko doprawione odrobina cynamonu i kardamonu.
Mega kruche ciasto z śliwkami i jabłkami 
Składniki:
 2.5 szklanki mąki
 2 żółtka
 3 łyżki śmietana
 200 g masła
 Sól morska
 2 łyżki cukier
 3 jabłka
 2 szklanki śliwki mrożone
 4 łyżki cukru pudru
 cynamon mielony
 kardamon
 Na stolnicę wsypujemy przesiana mąkę. Wyciągamy z lodówki zimne masło i kroimy je drobno dodając do maki . Wbijamy dwa żółtka, dodajemy cukier i odrobinę soli. Siekamy ciasto dużym nożem. Dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę owijamy ją folią i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. 
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Na dużą patelnię dajemy śliwki pozbawione pestek, pokrojone jabłka, cukier puder i przyprawy , czyli kardamon i cynamon. Mieszamy i smażymy. Mieszamy od czasu do czasu. 
Ciasto wyciągamy z lodówki dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i wykładamy nią tortownicę. Nakłuwamy spód widelcem. Wykładamy podsmażone owoce. Bierzemy druga kulę i palcami skubiemy ciasto i nakładamy je na owoce. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. 
 
 
 
 
 