Mazurki kokosowe do koszyczka

Mazurki kokosowe do koszyczka

Zdjęcie - Mazurki kokosowe do koszyczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
By dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób. Uwielbiam ten rodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko.
Zdjęcie - Mazurki kokosowe do koszyczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mazurki kokosowe do koszyczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mazurek kokosowy
składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

  • konfitura wiśniowa - słoik 250 ml
  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • migdały bez skórki
  • 20 g gorzkiej czekolady

wykonanie:
Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać. Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym i masłem. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje dekorujemy nią wierzch mazurków pokrywając dokładnie całą powierzchnię. Polewa normalnie zastygnie do końca po 24 godzinach, ale mniej więcej po 10 minutach od polania nią mazurków można robić dekoracje. Roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Robimy nią kreski - gałązki bazi. Obrane migdały to bazie. Zatapiamy ich końcówkę w czekoladzie i układamy przy gałązkach. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
uwagi: Zamiast kilku mazurków można przygotować jeden duży. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie jednakowe porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt równej wielkości. Takie ciasto pieczemy około 20 minut.

Kategorie przepisów