Mazurki kajmakowe

Mazurki kajmakowe


Zdjęcie - Mazurki kajmakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kajmaku na Wielkanoc u nas nie może zabraknąć. Ląduje na kruchym spodzie z mazurków, w roli nadzienia do kruchych ciasteczek, czasem też jako polewa do baby. Przez kilka lat miałam sprawdzony sposób przygotowywania go- gotowałam mleko skondesowane w zamkniętej puszce przez około 4 godziny. Jednak gdy odkryłam ten przepis ku mojej uciesze czas przygotowania tego karmelowego cuda diametralnie się zmiejszył.
Zdjęcie - Mazurki kajmakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/ przepis własny, składniki na małych 10 foremek do tart/
spód:

- 160 g mąki pszennej

- 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)

- 60 g cukru pudru

- 1 jajko

- szczypta soli

kajmak:

- 200 g śmietanki 36%

- 100 g cukru

- 20 g masła

- szczypta soli

wykończenie:

- 3/4 szklanki solonych orzeszków ziemnych

- garść płatków migdałowych

- kilka całych orzechów włoskich

dodatkowo:

- 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej (do wysmarowania formy)


Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier puder, sól, wbij jajko. Zagnieć szybko ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika lub na 1,5 h do lodówki.W tym czasie wysmaruj formę do tarty masłem i oprósz bułką tartą.Następnie rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, wytnij za pomocą szklanki 10 kółeczek i wylep nimi foremki.Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (bez termoobiegu) i podpiekaj spód przez 15- 20 minut.W tym czasie przygotuj kajmakW rondelku rozpuść cukier (do złotego koloru).Następnie cały czas mieszając dodaj kawałeczki masła i wlej śmietankę. Non stop podgrzewaj masę na wolnym ogniu i oczywiście mieszaj (doskonale sprawdza się do tego celu silikonowa szpatułka).Dodaj sól i redukuj masę do momentu, aż będzie nieco ciągnąca (trwa to zazwyczaj 5 minut).Na upieczone i wystudzone spody wyłóż tak przygotowany kajmak, a następnie udekoruj go orzechami.Smacznego!
Zdjęcie - Mazurki kajmakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów