Mazurek

Mazurek

Mój pierwszy mazurek czeka już na Święta w lodówce, oj żeby tylko doczekał :-)taki mazurek to ja mogę jeść bo te co mama zawsze kupowała to kury zjadały bo nikt nie chciał - a ten to chyba lodówkę na kłódkę trzeba zamknąć... ha ha

Życzę wszystkim radosnych i spokojnych świąt w gronie rodzinnym i pszyności na stole oraz smacznego jajka. No i oczywiście aby zajączek do Was zawitał :-)

Wesołych Świąt

Zdjęcie - MAZUREK   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

250 g MARGARYNY

1 DUŻE JAJKO

2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO

380 g MAKI PSZENNEJ

MLEKO SKONDENSOWANE CZEKOLADOWE W PUSZCE

50 g BIAŁEJ CZEKOLADY

PŁATKI MIGDAŁÓW


Mąkę wsyp do miski dodaj cukier waniliowy, całe jajko i pokrojona na kawałki margarynę, posiekaj wszystko jak na kruszonkę a następnie zagnieć na jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika by dobrze się schłodziło. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, schłodzone ciasto rozwałkuj w prostokąt większy od blaszki następnie przełóż do formy a boki zwiń w ruloniki. Dno ciasta ponakuwaj widelcem i piec ok 20 minut w 180 C na jasnozłoty kolor. Cisto wystudź, masę czekoladową wyjmij z puszki i wysmaruj ciasto w środku. Białą czekoladę rozpuść na parze lub w mikrofali i przełóż do woreczka udekoruj i obsyp płatkami migdałowymi - wstaw do lodówki do porządnego schłodzenia.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów