Mazurek z powidłami

Mazurek z powidłami

Zdjęcie - Mazurek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo kruchy mazurek z powidłami u mnie to kwaskowa czeko-śliwka do tego odrobinę cukru pudru i gotowe. A dzieci uwielbiają wprost niemożna było ich odgonić podczas robienia zdjęć :-)

  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 270 g mąki mąki krupczatki 
  • 300 g dowolnych powideł  

Mało utrzeć na puszek z cukrem, następnie dodać śmietanę i  jajko na końcu mąkę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok 30-40 minut do zamrażalnika aby mocno się schłodziło ale nie zamarzło. Mocno schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce, (ja rozwałkowuje od razu na papierze i przekładam do blaszki zagniatając tylko boki) po-nakłuwać ciasto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 180 C ok 20 minut. 

Na upieczone ciasto ponakładać w wodne kratki powideł i wstawić jeszcze na chwilkę 5 minut do piekarnika. Wystudzić i podawać z cukrem pudrem jeżeli powidła są zbyt kwaśne. 

Smacznego 

Zdjęcie - Mazurek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mazurek z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów