Mazurek z andrutów bez pieczenia


Krem daktylowy:
400 g daktyli medjool
1 łyżka kakao np. surowe
2 łyżki masła orzechowego np. z migdałów lub nerkowców lub stałej części mkeczka kokosowego.
Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 20-30 minut. Wyjmujemy pestki (wody nie wylewamy - może się przydać do dodania do kremu jeśli będzie za gęsty) i przekładamy do blendera z masłem lub mleczkiem kokosowym i kakao. Miksujemy na krem.
Składniki:
1 opakowanie andrutów ( u mnie cynamonowe bio)
2 słoiki daktynelli ( krem z daktyli i kokosa) lub wcześniej przygotowany krem z kokosa
do dekoracji: łamane surowe kakao
polewa: 1/3 szt. gorzkiej czekolady
1 łyżka (niepełna oleju kokosowego lub masło lub olej)
Przygotowanie:
Każdy arkusz wafla smarujemy daktynellą aż do skończenia warstw. Przekrawamy na pół i nakładamy na siebie. Przyciskamy np. książką. Po kilku godzinach na wierzch wylewamy polewę przygotowaną z gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła lub oleju kokosowego lub rzepakowego. Po zastygnięciu można dekorować według uznania.