Mazurek śliwkowo - czekoladowy
 
            Mazurki to ciasta pieczone u nas tylko raz w roku, zatem ten prezentowany dziś, czeka już na świąteczne celebrowanie Wielkanocy :) 
 W ubiegłym roku postawiliśmy na kajmak, w tym na śliwki i czekoladę chociaż po głowie chodził nam jeszcze mazurek chałwowy - ten jednak musi poczekać jeszcze rok :)
 
 Skorzystaliśmy z przepisu Pawła i Grzegorza z pięknego bloga Gotowanie z Pasją, który był przygotowany na potrzeby e-booka jednego z serwisów kulinarnych.
 Mieliśmy ułatwioną decyzję, ponieważ w spiżarni czekały niewykorzystane słoiki z powidłami śliwkowymi z czekoladą, a czekoladę gorzką w tabliczkach zawsze mamy pod ręką.
 Zapraszamy zatem do wypróbowania naszej wersji śliwkowo - podwójnie czekoladowego mazurka:)
 
 
 Składniki:
 - 125 g masła/margaryny 
 - 250 g mąki
 - 1 żółtko
 - 2-3 łyżki zimnej wody
 - 1 płaska łyżeczka cukru
 - szczypta soli
- 400 g powideł śliwkowych
 - 100 g czekolady gorzkiej
 - 50 g czekolady deserowej
 - 50-80 g płatków migdałowych
 - 200 g śliwek suszonych
 - ok. 100 ml whiskey
 
 
 
 
 
 Zimne masło / margarynę siekamy nożem i zagniatamy w miarę szybko wszystkie składniki.
 Odstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki.
 Po chłodzeniu kruchego ciasta przekładamy je na blaszkę (20x30 cm). Nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku 15-20 min (wskazane podpieczenie z obciążeniem, aby ciasto nie wyrosło). 
 W tym czasie śliwki kroimy (nie za drobno, bo się z nich zrobi papka) wrzucamy na garnuszka na palniku i zalewamy whiskey. Odparowujemy alkohol.
 Powidła śliwkowe odparowujemy na patelni z nadmiaru płynów - ok 5 minut.
 Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikroweli. Do odparowanych powideł dodajemy śliwki i roztopioną czekoladę.
 Masę czekoladowo - śliwkową przekładamy na podpieczony spód mazurka i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
 Podczas ostatniego pieczenia na rozgrzaną patelnię wsypujemy płatki migdałowe i podprażamy je na optymalny dla nas kolor. 
 Posypujemy wyciągnięty z piekarnika mazurek.
 Konsumujemy po wychłodzeniu :)
 
 Smacznego!
 Ilość porcji: ok. 24
 Czas przygotowania: 70-90 minut
 
 
 
 
 
            