Mazurek podwójnie różany

Mazurek podwójnie różany

Wygraliśmy w konkursie organizowanym przez nasz ulubiony KUKBUK: http://kukbuk.com.pl/gotuje-sie/1295,wiosna-w-kuchni-z-kukbuk-iem-kolejni-zwyciezcy-konkursu-?fb_action_ids=621294927941343&fb_action_types=og.comments&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582 a ponieważ przepis jest w naszej ocenie bardzo dobry dlatego zamieszczamy jego wykonanie w naszej wersji. Pozostawiliśmy gramaturę i przepis w oryginalnej formie a jedynie zmodyfikowaliśmy tylko nieznacznie formę opisu. Autorem przepisu jest Annę Włodarczyk prowadząca blog kulinarny „Strawberries from Poland”.

Zdjęcie - Mazurek podwójnie różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki
(oryginalne proporcje przewidziane na 2 keksówki 22 x 8 cm lub na okrągłą formę do tarty)

Składniki na ciasto:

200 g mąki
140 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 surowe żółtko "zerówka"
1 ugotowane, roztarte żółtko "zerówka" (opcjonalnie)

Składniki na nadzienie:

2 łyżki konfitury z płatków róży
150 g białej czekolady
4½ łyżki śmietany 30% lub 36%
2 łyżki wody różanej
3 łyżeczki czystego koncentratu buraczanego (niesolonego i bez dodatkowych przypraw)

Przygotowanie:

…ciasta:

Zagnieść składniki na kruche ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na grubość ok. ½ cm i wyłożyć dwie keksówki lub formę do tarty (przypis Gotowania z Pasją: my użyliśmy tortownicy 26 cm). Z ciasta ulepić ścianki o wysokości około 1 cm. Nakłuć ciasto widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C i piecz spód przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 175 st. C i piec przez kolejne 10-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Upieczone foremki odłożyć do ostygnięcia.

… masy:
Ułożyć na rondelku z gotującą się wodą metalową miskę. Do miski przełożyć połamaną czekoladę i śmietankę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Gdy lekko ostygnie, przełożyć do filiżanki ok. dwóch łyżek masy, dodać do niej wodę różaną i sok buraczany a następnie wymieszać dokładnie. Połączyć zawartość filiżanki z ciepłą masą czekoladową.

… wykończenie:
Schłodzone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży. Wylać na spody przestudzoną masę różaną. Mazurek pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej dwie godziny (najlepiej pozostawić do zastygnięcia na noc). Przed podaniem ciasto posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Przepis: Anna Włodarczyk
http://strawberriesfrompoland.blogspot.de/

Zdjęcie - Mazurek podwójnie różany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów