Mazurek owsiany
            

 Mazurek owsiany czyli alternatywa do tradycyjnego mazurka ciasto jak na ciastka owiane, bez dodatku tłuszczu i białego cukru. Zbite i wilgotne w środku z chrupiąca skórka na zewnątrz. Szybkie i proste do wykonania. 
 Przepis autorski, który był wynikiem totalnej improwizacji... 
 Pomysł na polewę białkową znalazłam w internecie (polki.pl).
 Wielbiciele płatków owsianych będą bardzo zadowoleni :) 
 
 SKŁADNIKI:
 250 g płatków owsianych górskich np. Kupiec
 50 g cukru brzozowego (mozna zastapic trzcinowym)
 4 jajka
 50 g maki pełnoziarnistej (dałam orkiszową typ 2000)
 1 łyzeczka proszku do pieczenia
 50 ml mleka
 3 łyżki pestek słonecznika
 polewa:
 2 białka
 150 dag cukru brzozowego 
 
 
 Płatki owsiane zrumień na suchej patelni, dodaj cukier i wymieszaj aż się rozpuści.
 W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia , dodaj płatki owisane i słonecznik. Wymieszaj.
 W wysokim naczyniu wymieszaj widelcem jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami. Wymieszaj dokładnie łyżką.
 Tortownicę ( u mnie o średnicy ok. 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. wyłóż masę owsianą, wyrównaj powierzchnie i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor. 
 Po upieczeniu dokładnie wystudź.
 Polewa: cukier dokładnie rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody (50 ml). Białka ubij mikserem na sztywna pianę i wlej powoli gorący syrop cukrowy cały czas ubijając. Miksuj aż do uzyskania jednolitej, kremowej polewy.
 Polewą pokryj ostudzone ciasto i dowolnie udekoruj.
 
 Smacznego :)
 
 1 porcja - 100 g (bez polewy) zawiera średnio:
 
 energia: 250 kcal
 białko: 12 g
 węglowodany: 34 g
 błonnik: 4 g
 tłuszcze: 9 g
 cholesterol: 215 mg
 
 
 
 
 

