Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą


Obiecany mazurek w końcu zagościł na blogu. Co roku przygotowuję mazurki dla znajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków.


Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód:
- 200 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
składniki na masę malinową:
- 2 garście malin mrożonych
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
składniki na masę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka serka mascarpone
do dekoracji:
- maliny
- migdały w płatkach
wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz z miodem i sokiem cytrynowym. Podgrzewamy tak długo aż maliny się rozpadną. Ściągamy z ognia i rozpuszczamy w tej miksturze żelatynę. Gdy mikstura lekko przestygnie wykładamy ją na spód mazurka i równomiernie rozprowadzamy. Gdy masa malinowa lekko się zetnie wykładamy na nią masę czekoladową. Czekoladę wraz z masłem i mascarpone roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową rozprowadzamy na malinach. Gdy jest jeszcze świeża dekorujemy za pomocą malin i migdałów.