Mazurek Malinowa Łąka

W tym roku robię świąteczne wypieki jeszcze przed Świętami, bo Wielkanoc spędzam z dala od domu i to nie ja będę rządzić w kuchni. Dzieci zdecydowały, że najlepszy będzie mazurek - zdecydowałam się na mazurek malinowy z przedwojennej książki "Jak gotować" Marii Disslowej i był to strzał w 10.
Składniki:
0,5 kg mąki
150 g masła
4 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
150 g cukru
100 ml gęstej śmietany
200 g mielonych migdałów
słoik konfitur malinowych
opłatkowe kwiatki dekoracyjne
Mąkę wymieszaj z cukrem i migdałami. Masło posiekaj z mąką, ugotowane żółtka przetrzyj przez sito i dodaj do mąki. Dorzuć surowe żółtko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki. Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 3/4 i 1/4. Większy kawałek ciasta rozwałkuj na blasze, a z mniejszego ulep rancik i dociśnij go widelcem. Upiecz mazurek w 180 stopniach na złoty kolor (około 30 minut).
Na przestudzonym spodzie rozsmaruj konfitury, udekoruj kwiatkami i wyciętymi z ciasta zwierzątkami.
Mazurek jest bardzo pyszny - średnio słodki, a spód jest bardzo kruchy.