Mazurek kajmakowo – kawowy

Mazurek kajmakowo – kawowy

Muszę koniecznie nadrobić zaległości i opublikować zaległe przepisy. Święta już dawno minęły a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami świątecznymi przepisami.
Dzisiaj zaległy przepis na mazurka kajmakowo – kawowego z solonymi pistacjami i bezami. Polecam :-) Przepis na dużą blachę.

Zdjęcie - Mazurek kajmakowo – kawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na dużą blachę ciasta:

350 g mąki krupczatki

100 g cukru pudru

2 łyżki gęstej śmietany 18 %

200 g zimnego masła lub margaryny

2 żółtka.

Składniki na masę kajmakowo kawową:

1 puszka masy kajmakowej 450 g

1 czekolada gorzka

100 g miękkiego masła

3 łyżki kawy

200 g solonych pistacji

Kilka bez do przystrojenia mazurka

Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pozostawić odrobinę ciasta na wałeczki do boków ciasta. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C
Sposób wykonania masy kajmakowej: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuścić w 3 – 4 łyżkach wrzącej wody. Masę kajmakową utrzeć z miękkim masłem, dodać wystudzoną czekoladę i kawę, wszystko dokładnie zmiksować.
Masę kajmakową przełożyć na wystudzone ciasto, rozłożyć równomiernie pistacje. Gdy masa zgęstnieje wierzch przystroić bezami, można je też polać sosem czekoladowym. Smacznego :-)

Kategorie przepisów