Mazurek cynamonowy

Mazurek cynamonowy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Jest to tradycyjne wielkanocne ciasto, które możemy dowolnie przyozdobić, polukrować, pokolorować. Po prostu skomponować swoje własne, niepowtarzalne dzieło ;) Wzorowałam się na przepisie z "Pani Domu".

Zdjęcie - Mazurek cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

*40 dag mąki

*15 dag masła

*2/3 szklanki cukru pudru

*15 dag zmielonych orzechów

*3 żółtka

*2 łyżki śmietany

*łyżeczka proszku do pieczenia

*łyżeczka cynamonu

*olejek migdałowy lub rumowy

Do dekoracji
*10 dag gotowego białego lukru lub białej czekolady (użyłam 2 czekolady)

*kandyzowane owoce

Wykonanie:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z dobrze schłodzonym masłem . Dodać żółtka, śmietanę, cukier puder, cynamon, kilka kropli olejku migdałowego lub rumowego oraz zmielone orzechy. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Schłodzic je w lodówce około 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować je na wielkość prostokątnej formy i ułożyć na dnie. Z pozostałego ciasta wykroić cienkie paseczki i na wierzchu zrobić dekoracyjną kratkę. U mnie prawie jej nie widać, bo grubo oblałam mazurek rozpuszczoną czekoladą.

Piec mazurek 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzone ciasto polać rozpuszczonym lukrem lub białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

 

 

Kategorie przepisów