Mazurek cygański Magdaleny Basset


Przepis leżał sobie zapisany od dłuższego czasu, a ja co rok robiłam tą wersję mazurka cygańskiego.
Któregoś roku zagubiła mi się książka z przepisem i spróbowałam wersję Magdaleny.
Ten mazurek jest delikatniejszy, miękki i puszysty - bardziej biszkoptowy - pyszny.
Przepis z listy pl.rec.kuchnia.
Składniki:
2 wafle na spód
500g bakalii posiekanych dość drobno - u mnie wiśnie kandyzowane, żurawina, płatki migdałowe, rodzynki, ananasy, truskawki suszone, domowa skórka pomarańczowa.
6 żółtek
220g cukru
6 białek
120g mąki
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Żółtka ubić z cukrem na puszysty krem, białka ubić prawie na sztywno. Połowę białek delikatnie wymieszać z żółtkami, połowę z bakaliami. Dodać mąkę do żółtek, delikatnie wymieszać, dodać bakalie, wymieszać. Blachę wyłożyć waflami, na wafle wyłożyć masę bakaliową. Wyrównać. Piec 35-40 minut.
Ja całość posmarowałam czekoladą rozpuszczoną z odrobiną śmietanki i ozdobiłam bakaliami.

