Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

6

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Brazylijska babka marchewkowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mini mazurki z solonym karmele…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babka z batatami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mazurek daktylowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Mazurek różano-kawowy

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z pomarańczą

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Babka pomarańczowa

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Konfitura pomarańczowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Prosta babka pomarańczowa

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mazurek cytrynowy – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Tarta cytrynowa z bezą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy