Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Babka z jagodami, lukrowana –…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka cytrynowo-lawendowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

1

Babka jogurtowa z truskawkami

Dzi Dzi
karmelowy

3

Babka cytrynowo-serowa

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Babka karmelowa z czekoladą i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Babka murzynkowa

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

1

Placek z pomidorami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Sernik nowojorski z owocami ja…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Ciasto na maślance

napiecyku napiecyku
napiecyku

Drożdżowe serca z cynamonem i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

2

Tarta cytrynowa

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

Mini-jabłeczniki

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!