Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Omlet z ziołami i kiełbasą cho…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

5

Proste i szybkie muffinki z ma…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

4

Jagodzianki z miodem

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

5

Lody porzeczkowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Pancakes z bananem i borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Chłodnik litewski

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

Żytni chleb razowy z dynią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowany sernik z migdałami

KILO przyejmności KILO przyejmności
KILO przyjemnosci

1

Jagodowy sernik z białą czekol…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

1

Czeko-wiśnia z nutką chili

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Drożdżowe bułeczki z malinami…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Schab z ziołowym farszem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog