Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

6

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cytrynowa kasza manna

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Kurczak pieczony w cytrusach

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciastka cytrynowe z kardamone…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szybki dżem pomarańczowy z tym…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Cytrynowa beza

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pomarańczowe

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Lemon curd, krem cytrynowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Kaczka pieczona z pomaranczowo…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

1

Ciasto cytrynowe jogurtowe – k…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Cudowny napój cytrynowy

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Ciasto z sokiem

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni