Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

1

Sałatka z fasolką szparagową i…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

3

Delikatne ciasto z jabłkami i…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

1

Lody pistacjowe

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

2

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

3

Omlet z kukurydzą, boczkiem i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Koszyczki z mini omletów z owo…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Babka drożdżowa po sezonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mazurek podwójnie różany

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Babka piaskowa cytrynowa

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

Mazurek z wiśniami i czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

1

Babka drożdżowa Neli

atina atina
Tak sobie pichcę...

2

Mazurek z masą jogurtowo-czeko…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie