Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

6

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babka pomarańczowo - cytrynowa

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Mazurek orzechowy

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

2

Mazurek kajmakowo – kawo…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Babka z czekoladą i wiśniami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

2

Oczy carycy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Błyskawiczny biszkopt z truska…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tort bezowy z owocami

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

"Czereśniak" szybkie ciasto uc…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

3

Sernik z brzoskwiniami, najlep…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybki torcik bez pieczenia

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit