Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

5

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zapiekanka na grzance z kalafi…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Omlet z jabłkami w karmelu

Dzi Dzi
karmelowy

Szarlotka z morelami, owocami…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto z galaretką i owocami

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Omlet z kwiatami cukinii. Dzie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z borówkami i rozmar…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Salmorejo cordobés

food² food²
Food Square

Pyszna polędwica łososiowa wę…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

1

Szarlotka z budyniem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krucha tarta z wiśniami i mar…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Konfitura z czerwonych pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku