Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

5

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Koktajl wiśniowo-bananowy z ka…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mini serniczki z białą czekola…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z kremem czekoladowym i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

3

Chałwowiec z wiśniami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

1

Babeczki drożdżowe z borówkami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasteczka babci Jasi

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mini serniczki czekoladowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Czekoladowo-kokosowe ciasteczk…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Czekoladowa rolada z kremem tr…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto czekoladowe z budyniem…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika