Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

3

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Owsiane bagietki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kruche ciasteczka z dynią (pie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta dyniowa z cytrynowym kre…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kopytka dyniowe na maśle szałw…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

1

Drożdżówka dyniowa

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

1

Babka czekoladowa z kandyzowan…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dyniowe ślimaczki drożdżowe

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Słodkie rogaliki z dodatkiem z…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie