Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Jagielnik, czyli ciasto z kasz…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

3

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z awokado i stewią

Tyna Tyna
In cooking we trust

1

Szarlotka na kruchym cieście z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

2

Bananowiec z limoncello

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

1

Łatwa konfitura z jabłek / Eas…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Drożdżówki z budyniem

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

2

Mrożona zielona herbata - iced…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

4

Makaron z sosem cytrynowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Pełnoziarniste ciasto z jagoda…

Tyna Tyna
In cooking we trust