Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

5

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa grzybowa

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Sałatka śledziowa z burakami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śledzie w marynacie miodowej

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Puszyste pierniczki

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Śledź po japońsku

Jemto Jemto
JEMTO

Przepisy z tych kategorii

3

Piernik na ciemnym piwie

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

3

Miękkie nadziewane pierniczki…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Szybki piernik z dżemem - pysz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Piernikowa gorąca czekolada

Dzi Dzi
karmelowy

1

Pralinki czekoladowe z masłem…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Czekoladowy chlebek bananowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni