Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Batoniki czekoladowo-orzechowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciastka owsiane z kremem czeko…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie na palonym maśle

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Brownie – proste i najsmacznie…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

2

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

2

Pavlova z figami i waniliowym…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

3

Tort makowy z kremem jajecznym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Ciasto z musem jabłkowym

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Szarlotka po żydowsku ze śliwk…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Niemieckie, czekoladowe babecz…

montka montka
cukierenka