Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

6

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik na zimno na jogurtach g…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pęczak z fetą i oliwkami w sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Szarlotka z bezą

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Czerwone tagliatelle z kaczką,…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Zupa z pieczonych batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Jaglana babka z migdałami i po…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Waniliowe babeczki z budyniem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zdrowe ciasto marchewkowe

Olivia Olivia
Apetyczne Debiuty

1

Sernik bananowy z limonką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Sernik z musem czekoladowym

Majana Majana
Majanowe pieczenie

3

Odwrócone ciasto z truskawkami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake