Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

4

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Smoothie pomarańczowo - dyniow…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Paella z krewetkami oraz warzy…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

1

Opiekane ziemniaczki cytrynowo…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Limonkowe szaszłyki z kurczaka…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

3

Ciasto cytrynowe z pianą bezow…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

4

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Proste ciasto z żurawiną a’la…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Proste ciasto dyniowe

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Seromak

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!