Mazurek bakaliowy

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Proponuję Wam bardzo prosty mazurek, każdy sobie z nim poradzi :)

Zdjęcie - Mazurek bakaliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na kruche ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
5 dag cukru pudru
1 żółtko
skórka starta z cytryny

Ze składników zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. W tym czasie możemy przygotować bakalie - rodzynki, orzechy, migdały, daktyle, figi, morele - razem powinno ich być ok. 70 dag.

Wersja I (na zdjęciu):

Kruche ciasto rozwałkowujemy cieniutko i pieczemy do uzyskania lekko brązowego koloru. Zimne smarujemy kwaśną konfiturą i obsypujemy bakaliami. Polewamy czekoladą i zajadamy się :)

Wersja II:

Z 6 żółtek i szklanki cukru robimy kogel mogel. Mieszać z bakaliami, a następnie z ubitymi na sztywno 6 białkami. Masę bakaliową wykładamy na lekko podpieczone ciasto, a następnie pieczemy ok. 20 minut w 160 stopniach.

Obie wersje są pyszne. Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

6

Babka cytrynowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Walentynkowe łatwe ciasto cze…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Mini świnki śniadaniowe

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

"Odchudzone" gołąbki z mięsem…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Zwijana drożdżówka z syropem k…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Szarlotka sypana

Kasia Kasia
Pełny talerz

Przepisy z tych kategorii

3

Kruche bakaliowe z czekoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

4

Ciasteczkowe kuleczki czekolad…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

4

Tort z wiśniami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Czekoladowa tarta z solonym ka…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kruche ciastka z czekoladą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Gorąca czekolada

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!