Matjas na postny obiad


Matjas to prawdziwy rarytas dla smakoszy śledzi.Matjas to nie jest zwykły śledź,dlatego też smakuje nadzwyczajnie.To młody śledź,który nie uzyskał jeszcze dojrzałości płciowej i nie może mieć więcej niż rok życia.Sama nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle co "śledź dziewica".Musi zostać złowiony i oprawiony przez holenderską flotę rybacką,bo matjas to produkt i nazwa chroniona prawem handlowym i koncesją,także jak prawdziwy matjas to tylko z Holandii.Ten prawdziwy nie jest traktowany,ani olejem,ani octem.Ma niezwykle delikatne,subtelne w smaku i rozpływające się w ustach mięsko w kolorze różowo-srebrzystym.Orginalne matjasy sprzedawane są jako podwójny filet z charakterystycznym ogonkiem.Nie należą niestety do najtańszych.Holendrzy jedzą je trzymając za ów ogonek odgryzając po kawałku i maczając po każdym kęsie w pokrojonej w kostkę cebuli.
A oto moja obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji.
Składniki:

Matjas po 2-3 sztuki na osobę
puree z ziemniaków
cebula czerwona lub biała
4 jabłka
100 ml soku z jabłek lub woda+cukier
dowolna zielenina np.koperek
Przygotowanie puree z jabłek:
- jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut do miękkości.Następnie zblenduj,by powstał mus jabłkowy
- ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i kawałka masła
- cebulę pokrój dowolnie,a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną soli i odstaw przynajmniej na kilka minut,by zmiękła
- podawaj matjasa z puree ziemniaczanym i jabłkowym,oraz dowolnie pokrojoną cebulą
