Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami

Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami

Ze śledziami to jest tak, że kocha się je miłością wielką, lub równie szczerze nienawidzi. Ja dopiero niedawno przeszłam na jasną stronę i zaczęłam je doceniać. Śledzie to jednak jedno, matiasy zaś to zupełnie inna bajka.

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W naszych sklepach kupujemy zwykle „a la matiajsy”, tym razem udało mi się trafić na te prawdziwe, holenderskie i delikatne- matiasy, właśnie.

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyrządziłam je w lekkim sosie na bazie śmietanki, a przyprawiłam chrupiącymi dodatkami- bardzo cienko pokrojonymi- kwaskowatym jabłkiem, selerem naciowym, cebulą i kiszonym ogórkiem. Pyyycha!

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami

Agata, 24 listopada 2014

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Śmietankę lekko ubij, ma być lekka i puszysta. Wymieszaj ją z jogurtem, przypraw sokiem z cytryny, musztardą i cukrem pudrem.

Wszystkie dodatki bardzo cienko pokrój (najlepiej na tarce-mandolinie). Matiasy pokrój w ok. 3 cm kawałki.

Na mały półmisek wlej śmietanowy sos, ułóż na nim kawałki śledzi i pozostałe dodatki. Schłódź przed podaniem w lodówce przed kilka godzin. Wierzch oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zdjęcie - Matiasy (śledzie) w lekkim sosie z musztardą i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów