Masło jabłkowe


Składniki: 2 kg jabłek
4 łyżki wody, soku jabłkowego lub cydru
6-7 łyżek cukru trzcinowego (jeżeli jabłka są bardzo słodkie można pominąć)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
po 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatałowej
sok z 1 cytryny
Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki bez obierania. Usunąć ogonki i czarne końcówki na spodzie. Nie usuwać gniazd nasiennych. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka (najlepiej z grubym dnem). Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody. Zagotować i gotować pod przykryciem przez godzinę lub (jeżeli jabłka są bardzo twarde) nieco dłużej. Przetrzeć przez sito lub przecierak. Przełożyć do garnka. Dodać cukier i przyprawy, zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny. Masa powinna być gładka. Nie może być płynna. Przełożona na talerzyk nie może się rozlewać.
Gotową masę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Jeżeli będzie przechowywana dłużej, zapasteryzować 10-15 minut w 110C.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji
