Maślany placek drożdżowy z wiśniami

Maślany placek drożdżowy z wiśniami
przepis:

 .

50 dag mąki

4,2 dag drożdży

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

250 ml mleka

20 dag masła

0,5 szklanki cukru

cukier waniliowy

aromat waniliowy

10 dag płatków migdałów

ok. 50 dag wiśni

Podane proporcje wystarczą na 2 małe blaszki (30 x 25 cm).

 .

 .

Wiśnie wydrylować.

Mąkę przesiać do miski.

Dodać szczyptę soli.

Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Powinno być letnie.

Mleko podgrzać tak aby było letnie.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać  trochę mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Do pozostałego mleka dodać połowę roztopionego masła, cukier, jajko i żółtko. Wszystko dobrze wymieszać.

Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem.

Wyrobić ciasto, pod koniec dodać kilka kropli zapachu waniliowego.

 .

 .

Ciasto podzielić na  2 części.

Jedną część rozwałkować ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać łyżką cukru i rozłożyć na nim wiśnie.

Drugą część ciasta także rozwałkować i ułożyć na wiśniach. Ciasto między wiśniami powciskać palcem, tak aby utworzyły się dołki.

Resztę masła równomiernie wylać na wierzch ciasta, posypać cukrem waniliowym i płatkami migdałów.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

Piec w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200º C) ok. 30 min.

 .

Zdjęcie - Maślany placek drożdżowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Maślany placek drożdżowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Maślany placek drożdżowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Maślany placek drożdżowy z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów