Maślankowe udka z piekarnika

Maślankowe udka z piekarnika
Zdjęcie - Maślankowe udka z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięso kurczaka zamarynowane w maślance i upieczone w piekarniku po prostu rozpływa się w ustach. Niby zwykły kurczak, a smakuje wyjątkowo. Dzisiejszy kurczak jest bardzo aromatyczny, bo dodatkowo został zamarynowany w moich ulubionych przyprawach: kolendrze z czosnkiem i imbirem, potem upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku.

Składniki:

Zdjęcie - Maślankowe udka z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg
400 g maślanki
sól, pieprz
2-4 ząbki czosnku
1 łyżka kolendry
5-cm kawałek imbiru
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka miodu
gałązki zielonej pietruszki
2-3 łyżki oliwy, oleju

Wykonanie:
  • nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek i imbir, natępnie drobno posiekać. Wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i natrzeć nóżki kurczaka. Użyj przypraw ze sporym nadmiarem, tak by mięso nie pozostało bez smaku, ponieważ maślanka rozcieńczy ich działanie. Mięso ułożyć w naczniu i zalać maślanką tak, by całkowicie były przykryte. Naczynie przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki
  • wyjąć mięso z marynaty ( nie otrzepywać i nie odsączać) i ułożyć na lekko naoliwionej blaszce. Rozłożyć gałązki pietruszki i piec w 180-200`C około 45 minut do zrumieniaia
SMACZNEGO !

    Kategorie przepisów