Maślane muffiny z czereśniami

Obłędnie pyszne maślane muffiny z czereśniami! Są mięciutkie i wilgotne nawet kolejnego dnia! Fantastyczny deser na lato :).

12
muffinSkładniki250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
125 g masła
125 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
180 ml maślanki
ok. 400 g czereśni
- Dodatkowo :
cukier puder
- Jajka, maślanka i czereśnie powinny być w temperaturze pokojowej.
- Czereśnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i wydrylować.
- Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w garnuszku. W drugiej misce umieścić jajka, przestudzone masło, cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do połączenia i ponownie wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem. W ciasto wcisnąć dwie czereśnie i 1-2 ułożyć na wierzchu.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.