Maślane ciasto z owocami i kruszonką

Powiedzieć o tym cieście, że jest maślane- to mało. To kwintesencja maślanego wypieku, rodzaj owoców zapieczonych pod kruszonką, idealny dodatek do gałki lodów, porcji bitej śmietanki, czy (jak w moim przypadku) łyżki jogurtu greckiego.
Ten deser świetnie sprawdza się jedzony lekko jeszcze ciepły, jak i zupełnie wystudzony. Dla każdego coś dobrego!
Przy okazji wymieniania jego zalet wspomnę, że na upartego można je całe przygotować w jednej misce i nawet miksera nie trzeba brudzić! :)
Proporcje na foremkę ok.25 cm średnicy.


- spód
- masło - 100 g, rozpuszczone
- cukier - 50 g
- sól - duża szczypta
- mąka pszenna - 1 szklanka
- nadzienie
- jabłko - 3 szt
- brzoskwinia - 1 szt
- mąka pszenna - 1 łyżka
- cukier brązowy - w zależności od słodyczy owoców, ok. 2 łyżki
- gożdziki - szczypta, mielone
- kruszonka
- płatki owsiane - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 3 łyżki
- mąka - 1/4 szklanki
- masło - 50 g, zimne
Stopione masło wymieszaj z solą, cukrem i mąką. Powstałą masą wyłóż dno foremki do pieczenia (ciasto będzie miało miłą konsystencję miękkiej plasteliny). Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.
Owoce obierz, pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj z cukrem, mąką i goździkami. Wyłóż na podpieczony spód.
Wierzch posyp kruszonką- wymieszanymi płatkami z cukrem, mąką i masłem. Piecz kolejnych ok. 40 minut w temp. 180 oC, do zezłocenia wierzchu. Przed wyjęciem z foremki odczekaj kilkanaście minut, aby ciasto lekko ostygło.