Maślane ciasteczka z orzechami laskowymi i Food & Friends
Na niepogodę i wolne popołudnie czasopismo z pięknymi fotografiami, maślane ciasteczka i kawa. Jakie czasopismo? Food & Friends, w którym pełno przepisów na wykorzystanie jesiennych skarbów m.in.: jabłek, gruszek, fig, grzybów, orzechów. Coś o festiwalu Transatlantyk, ciekawy artykuł o kolacji w winnicy i wiele, wiele innych.
/ przepis własny na 11 ciasteczek/
- 75 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kropelka esencji waniliowej
- 11 orzechów laskowych
Wszystkie składniki oprócz orzechów zagnieść na gładką masę.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać palcem. Na środku każdego ciasteczka wetknąć orzech laskowy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. i piec w nim ciasteczka przez 15 minut (bez termoobiegu).
Ciasteczka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z upływem czasu twardnieją.
Smacznego!
Z okazji 3 urodzin magazynu Food & Friends mam dla Was 3 egzemplarze.
Wystarczy, że wpiszecie w komentarzu pod tym postem swój adres mailowy, a ja jutro popołudniu rozlosuję wśród wszystkich zgłoszeń osoby do których trafią czasopisma :)
No to kto ma ochotę?
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________