Maślane ciasteczka „kostki” na halloween

Maślane ciasteczka „kostki” na halloween

Ciasteczka na halloween, albo … idealny prezent dla ulubionego ortopedy :)

Zdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Waniliowe, maślane kostki świetnie sprawdzą się na upiornym przyjęciu! Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, ładnie zachowuje kształt po upieczeniu.

Zdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do surowego ciasta można dodać łyżkę ciemnego kakao i otrzymać w ten sposób ciemną masę.

Zdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 2 dużych blach małych ciasteczek.

Zdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby precyzyjnie nałożyć lukier na ciasteczka, przelewam go do foliowego woreczka (ok.1 mm otworek), obcinam delikatnie róg , aby powstała malutka dziurka i tak (na wzór rękawa cukierniczego) rozprowadzam lukier.

Zdjęcie - Maślane ciasteczka „kostki” na halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko oraz esencję waniliową. Następnie dodaj połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksuj. Masę weź w ręce, uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją. Tak uzyskany dysk włóż na minimum godzinę do lodówki (jeśli ktoś się wyjątkowo spieszy, może być 20 minut i zamrażalnik).

Po tym czasie wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.5 mm. Wycięte ciasteczka układamy jedno obok drugiego na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temp 180 oC.

Ostudzone ciasteczka lukrujemy wg. uznania (aby przygotować lukier, do cukru pudru należy stopniowo dodawać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać składniki. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty- dodaj nieco więcej sok. Jeśli zbyt płynny- dosypujemy dodatkową porcję cukru pudru).

Kategorie przepisów