Marynowanym śledź i warzywa z grilla z jajkiem na twardo

Składniki:
(przepis na 4 osoby)
1 szklanka wody
½ szklanki octu jabłkowego
½ szklanki brązowego cukru
4 śledzie matias
2 jajka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 łyżka oliwy
8 kromek pieczywa tostowego
1 łyżka masła
8 kropli octu balsamicznego
garść rukoli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez ok. 12-24 godziny. Odcedzić śledzie i osuszyć, a następnie wymieszać z ½ łyżki oliwy i grillować skórą do dołu na patelni grillowej przez kilka minut, tylko do powstania charakterystycznych pasków od grilla. Ugotować w osolonej wodzie jajka na twardo , ostudzić, a następnie pokroić na plasterki. Oczyścić paprykę, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki. Obrać cebulę i pokroić w półksiężyce. Wymieszać paprykę z cebulą, dodać ½ łyżki oliwy i grillować przez kilka minut do zmięknięcia warzyw. Sparzyć pomidory obrać je ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku. Wyciąć z tostów okrągłe kanapeczki, posmarować masłem i zarumienić na patelni. Umyć roszponkę i osuszyć. Układać na porcję po dwa tosty, na nich ułożyć liście roszponki, a następnie na jednym toście ułożyć pokrojone pomidory, a na drugim grillowane warzywa. Przekroić śledzia na pół i każdą połówkę położyć na toście, dodać po plasterku jajka na twardo i na każdego śledzia dodać po kropelce octu balsamicznego.