Marynowany stek schabowy
            Tradycyjny schabowy jest ok ale właśnie zaczął się weekend i to klepanie mięcha, moczenie w jajku, obtaczanie, smażenie…zajmuje czas, jest banalne i ostatecznie
kaloryczne:) W tym wypadku przygotowanie marynaty zajmuje 5 minut, odstawiamy na godzinę do lodówki a w tym czasie idziemy na spacer lub mamy inne zajęcia. Po tym czasie, smażenie zajmuje nam kolejne 5 minut. Potem nasze schabowe duszą się same 45 minut a my bierzemy np. relaksującą kąpiel lub sprzątamy chatę jak kto woli:) Podsumowując: robota na 10 minut, jak dla mnie rewelacja.

Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 45 min. + 60 min. -marynowanie
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 4 plastry schabu z kością lub bez (wg uznania, wole bez)
 - 5 łyżek sosu sojowego
 - sok z dwóch limonek lub jednej cytryny
 - 3 łyżki oleju do smażenia
 - 2 średnie cebule
 - 1 ½ szklanki bulionu (może być woda)
 - 1 łyżka brązowego cukru
 - sól
 - pieprz
 
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,
 - do miski wlewamy sos sojowy i sok z limonki lub cytryny, wkładamy mięso,
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki, - cebule kroimy w pół plasterki,
 - rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej, smażymy zamarynowane schabowe około 3-5 min. z każdej strony,
 - następnie wlewamy pozostałą marynatę, dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem około 45 min.,
 - 15 min. przed końcem duszenia dodajemy cebulę, brązowy cukier, sól i pieprz