Marmitako - Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami


I dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii.
Tym razem zabieram Was na Marmitako.
Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku, jednym z niewielu sprzętów kuchennych, które zabierano na pokład łodzi rybackich.
No bo Marmitako to tradycyjna potrawa morska, choć oczywiście można ją znaleźć również i na lądzie.
Bardzo często jest stałym elementem konkursów kulinarnych w Kraju Basków zarówno po hiszpańskiej, jak i francuskiej stronie.
Jest to potrawa niesamowicie sycąca, a zarazem rozgrzewająca.
Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad, albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu, Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 3 porcje )
* świeży tuńczyk – 400 g
* ziemniaki – 3 szt
* pomidory – 3 szt
* papryczka chili – 2 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* białe wino wytrawne – 100 ml
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
* tymianek, liście laurowe, sól, pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ziemniaki i pomidory kroimy w kostkę, chili, czosnek i cebulę siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę, chili i pomidory, mieszamy, przesmażamy na małym ogniu.
Dodajemy ziemniaki i pokrojonego w kostkę tuńczyka.
Doprawiamy solą, pieprzem liśćmi laurowymi i tymiankiem, zalewamy biały winem i dodajemy tyle wody, by zakryć zawartość.
Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Podajemy gorące np. z chrupiącą bagietką.
Smacznego!