Markizy migdałowe



Markizy migdałowe
Składniki na ok.45 szt.
Kruche ciasto:
250g mąki
150g masła
75g cukru
80g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
1 jajko
szczypta soli
kilka kropli aromatu migdałowego
Nadzienie:
100g białej czekolady
50ml śmietany kremowej
50g bardzo drobno zmielonych migdałów bez skórki
Kilka kropli aromatu migdałowego
Do dekoracji
biała polewa Dr Oetkera
Z mąki, cukru, pokrojonego masła, jajka, soli, aromatu migdałowego i zmielonych migdałów szybko zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 150° C. Włączyć termoobieg.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 2,5 mm. Okrągłą foremką średnicy 4cm wykroić ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec ok. 9 minut na środkowej półce piekarnika. Przełożyć na kuchenną kratkę i wystudzić.
Połamaną na kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką. Wymieszać ze zmielonymi migdałami. Dodać aromat migdałowy, ilość wg uznania.
Połowę porcji ciasteczek posmarować masą i przykryć pozostałymi ciasteczkami.
Przygotować polewę wg przepisu na opakowaniu i udekorować ciasteczka.
Przepis dodaję do akcji
