Marchewkowe kopytka

Marchewkowe kopytka
Dziecko nie chce jeść marchewki? A lubi kluseczki? To może połączyć przyjemne z pożytecznym? Surowa tarta marchewka nie straci za wiele ze swoich wartości w trakcie tak krótkiego gotowania. A dodatkowo daje piękny żółciutki kolor kopytkom.

Marchewkowe kopytka
  • 1kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
Zdjęcie - marchewkowe kopytka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZiemniaki po ugotowaniu i odparowaniu należy przestudzić, mogą być nawet wczorajsze. Trzeba jest rozgnieść na miazgę, dodać starta na drobnej tarce marchewkę, jajko, i mąki i zagnieść zwarte ciasto, na tyle twarde żeby się kroiło, a nie ciągnęło. Z ciasta po kawałku formujemy wałeczki, przyklepujemy lekko i kroimy na kluseczki. Gotowe wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minutki od wypłynięcia.

Kategorie przepisów