Marchewkowe cupcakes


Zawsze gdy robię ciasto marchewkowe, zachwycam się tym jak to możliwe, że wychodzi tak wilgotne i aromatyczne, w smaku podobne do piernika. Dziś postanowiłam je zrobić w formie babeczek. Mimo, że cupcakes słyną z bardzo słodkich kremów na bazie masła i cukru pudru, mi zdecydowanie bardziej smakują z kremem na bazie serka śmietankowego typu "Philadelphia".
Marchewkowe cupcakes
1,5 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
szklanka mąki
3/4 szklanki brązowego cukru (ok.165g)
2/3 szklanki oleju roślinnego (ok.160ml)
2 jajka
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka skórki z pomarańczy
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Krem:
100 g serka philadelphia
50 g masła
200 g cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik na 180°C. W misce miksujemy mokre składniki: olej, jajka, skórkę z pomarańczy i cukier do puszystej masy. Dodajemy startą marchewkę, następnie przesiewamy resztę suchych składników w dwóch partiach i wszystko mieszamy. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 25 minut, w zależności od piekarnika. Ostudzone babeczki dekorować kremem.
Krem: Podane składniki w temperaturze pokojowej zmiksować na gładki krem.
Tosia