Marchewka z groszkiem

Klasyk w kuchni polskiej. Mnie zawsze będzie się kojarzyć z mielonymi kotlecikami. W czasach mojego dzieciństwa groszek był z puszki, a teraz, na własnym gospodarstwie używam groszku mrożonego. Groszek z puszki obowiązkowo dodaję do sałatki jarzynowej, kolejnego polskiego klasyka.
Niektórzy do marchewki z groszkiem dodają jeszcze kukurydzę. Taka wersja również jest niczego sobie. Ja polecam kukurydzę mrożoną w ziarenkach, tak jak groszek.
Marchewka z groszkiem
5 marchewek
1 szkl. mrożonego groszku
0,5 szkl. wody
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki
Marchewkę pokroić w kostkę, wlać wodę, sól i cukier. Gotować 5 minut. Dodać groszek i gotować kolejnych 5 minut. Dodać masło, a jak się rozpuści, posypać równomiernie mąką i wymieszać. Zagotować.