Marcepanowe babeczki z jagodami

Marcepanowe babeczki z jagodami
Zdjęcie - Marcepanowe babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 55
  • Czas przygotowania: 40minuty
  • Czas gotowania: 15minuty

Ostatnie 2 dni spędziłam w lesie. Uparłam się, że w tym roku zrobię sobie spory zapas jagód na zimę, chociaż jest to bardzo żmudna praca. Jagodzińców jest dużo ale jagód znacznie mniej a przez panującą suszę te, które znalazłam nie były zbyt okazałe.  No ale ziarnko do ziarnka i zawsze coś się uzbiera. Zapasy już zrobiłam ale małą część musiałam wykorzystać na bieżąco. Zrobiłam babeczki z marcepanowym nadzieniem, które bardzo zaskoczyły mnie swoim smakiem. Były tak dobre, że znikły prawie wszystkie jednego dnia.

Składniki Instrukcje

Masło, mąkę i  cukier puder rozetrzeć na frudki, dodać jajko i zagnieść ciasto. Podzielić na 12 części i wylepić nimi aluminiowe foremki. Ponakłuwać spody widelcem i wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie podgrzać piekarnik do 200 stopni.

Marcepan zetrzeć na tarce o małych otworach i wymieszać go z cukrem oraz masłem. Dodać do masy jajka, mąkę i całość starannie wymieszać. Wyjąć spody z lodówki i wypełnić nadzieniem. Następnie udekorować każdą babeczkę łyżką umytych i osuszonych jagód. Piec babeczki przez około 15 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Marcepanowe babeczki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów