Maminy placek z rabarbarem - genialny

Maminy placek z rabarbarem - genialny
Zdjęcie - maminy placek z rabarbarem - genialny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To moje pierwsze podejście do rabarbaru. Osobiście, własnoręcznie kulinarne. Bo placek ten to moje comfort food, wspomnienie dzieciństwa. Jedno z wielu, ale głębokie. I dawne. Bo jak mama dowiedziała się, że rabarbar ma tam coś średnio zdrowego (szczawiany zapewne), to zaprzestała karmić nim swoje dzieci. Z tym, że dzieci i tak wolały już wtedy peerelowski blok... Placek jest bajecznie prosty i raczej oszczędny, bo w czasach mojego dzieciństwa półki sklepowe były pełne, ale octu i... tylko octu. Jednak moja mama, jak każda Matka-Polka, potrafiła zrobić coś z niczego. I to jak!
Weźmy:

kilogram rabarbaru
360 g mąki
250 g margaryny
250 g cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
cukier wanilinowy (tak, tak ;))
łyżeczkę proszku do pieczenia
cukier do posypywania rabarbaru

Rabarbar umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, posypać lekko cukrem i odstawić na godzinę. Po tym czasie warzywo osączyć z powstałego soku. Margarynę utrzeć z cukrem (także wanilinowym) "do białości", dodać jajka i jeszcze 2-3 minuty miksować. Następnie dosypać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę i zmiksować wszystko na gładką masę. Dużą blachę (ok. 30x40 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasto rozłożyć na blasze cienką warstwą, na cieście poukładać rabarbar i posypać go warstwą cukru (niezbyt grubo, w sumie ok. 1/2 szklanki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu można osypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - maminy placek z rabarbarem - genialny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów