Maliny pod razowo-migdałową kruszonką

Maliny pod razowo-migdałową kruszonką

Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prosty i szybki deser z owocami zapiekanymi pod kruszonką. Głównym składnikiem deseru są sezonowe owoce / maliny/ i kruche ciasto przygotowane na bazie masła i mąki razowej z dodatkiem migdałów. Gatunek owoców i skład kruszonki jest zupełnie dowolny i właśnie dlatego deser można przygotować w dowolnej kompozycji smakowej z wykorzystaniem ulubionych rodzajów mąki i dodatków.
Deser zawsze się udaje, smakuje wyśmienicie i jest jedyny w swoim rodzaju.

Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wystarczy kilkanaście minut, niewiele składników by z naszej kuchni ulatniał się
niesamowity zapach zapiakanych owoców.


Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 0,75 szklanki mąki pszennej razowej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 110 g masła
  • 2 łyżki mielonych migdałów

oraz

  • 500 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki płatków lub słupków migdałowych
  • masło do smarowania foremek


Wykonanie:

Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mąkę połączyć z migdałami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło i palcami rozetrzeć wyrabiając kruszonkę. Naczynia żaroodporne/kokilki/ posmarować masłem. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Do każdego naczynia nałożyć porcję owoców do 3/4wysokości. Posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C na ok. 25-30 min. lekkiego zrumienienia kruszonki.
Podawać na ciepło ze śmietaną lub lodami. Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zamiast mielonych migdałów do kruszonki można dodać wiórki kokosowe.
Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Maliny pod razowo-migdałową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów