Malinówka

Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz robiłam malinówkę rok temu.Wyszło mało, nie próbowaliśmy z oszczędności. Dopiero w czerwcu wypiliśmy małą buteleczkę - było pyszne.W tym roku nastawiłam podwójną porcję.Tegoroczny przepis pochodzi z Akademii Smaku.
Składniki:
- 1 kg malin,
- 0.5 kg cukru,
- 0.5 litra spirytusu,
- 1 litr wódki 40%.
Sposób przyrządzenia:
Malin umieszczamy w dużym słoju, malin nie płuczę, taką mam ideologię, zresztą moja Babcia do soków również nie płukała. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy spirytusem i wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Jednak żeby nie było całkiem łatwo, to raz na dwa dni należy potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
Miesiąc, to minimum, ja staram się przetrzymać w pierwszej formie malinówkę przez 6 tygodni.
Proces filtrowania:
Do filtrowania potrzebujemy, lejek - może być z sitkiem, ale i tak należy się zaopatrzyć w:
- pieluchę tetrową,
- lnianą ściereczkę.Filtrujemy do butelek przynajmniej dwa razy. Nie polecam filtrów do kawy, chociaż w wielu podręcznikach są polecane, dla mnie to męczarnia, gdyż bardzo szybko się zapychają.
Gdy butelki są pełne, zakręcamy je i…niestety odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Potem, możemy jeszcze raz przefiltrować i mija ledwo 8-10 tygodni i mamy malinówkę, jakiej nie dostaniem nigdzie na świecie.
Smacznego :)rok temu na blogu:
Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami zakręcony cheesecake dyniowo-czekoladowy

Przepisy z tych kategorii

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Świąteczny keks z kuchni staro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Duńskie bułki z parówką

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

1

Różowa kostka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Piróg biłgorajski

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

1

Bulionowa pasta mięsna, czyli…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Babka śmietankowa (bez masła)

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Żeberka teriyaki

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

1

Orzechowe praliny

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Królik pieczony w rękawie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Domowa bagietka pszenna

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...