Malinówka

Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz robiłam malinówkę rok temu.Wyszło mało, nie próbowaliśmy z oszczędności. Dopiero w czerwcu wypiliśmy małą buteleczkę - było pyszne.W tym roku nastawiłam podwójną porcję.Tegoroczny przepis pochodzi z Akademii Smaku.
Składniki:
- 1 kg malin,
- 0.5 kg cukru,
- 0.5 litra spirytusu,
- 1 litr wódki 40%.
Sposób przyrządzenia:
Malin umieszczamy w dużym słoju, malin nie płuczę, taką mam ideologię, zresztą moja Babcia do soków również nie płukała. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy spirytusem i wódką. Zakręcamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce na miesiąc. Jednak żeby nie było całkiem łatwo, to raz na dwa dni należy potrząsnąć słojem, tak aby cukier się dokładnie rozpuścił.
Miesiąc, to minimum, ja staram się przetrzymać w pierwszej formie malinówkę przez 6 tygodni.
Proces filtrowania:
Do filtrowania potrzebujemy, lejek - może być z sitkiem, ale i tak należy się zaopatrzyć w:
- pieluchę tetrową,
- lnianą ściereczkę.Filtrujemy do butelek przynajmniej dwa razy. Nie polecam filtrów do kawy, chociaż w wielu podręcznikach są polecane, dla mnie to męczarnia, gdyż bardzo szybko się zapychają.
Gdy butelki są pełne, zakręcamy je i…niestety odstawiamy na co najmniej 2 tygodnie. Potem, możemy jeszcze raz przefiltrować i mija ledwo 8-10 tygodni i mamy malinówkę, jakiej nie dostaniem nigdzie na świecie.
Smacznego :)rok temu na blogu:
Zdjęcie - Malinówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami zakręcony cheesecake dyniowo-czekoladowy

Przepisy z tych kategorii

Odwrócone ciasto z truskawkami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango i masłem orzech…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

3

Ciasto bananowe - pyszne!

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

2

Gorące ciastko z jagodami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffiny z kaki i palonym masłe…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Ciasto jogurtowe z owocami moj…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

2

Likier kawowo - czekoladowy

Laura Laura
Cafe Babilon

3

Poncz karnawałowy

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

4

Advocat czy ajerkoniak jak zwa…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

11

Likier piernikowy

aronia aronia
Wiem co jem

1

Sylwestrowy grzaniec z suszoną…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Daiquiri truskawowe

Kaś Kaś
Bake&Taste