Malinowa chmurka z mrożonymi malinami
Kolejne ciasto, które wpisałam na listę karnawałowo – świątecznych słodyczy. Jeżeli jeszcze nie znasz malinowej chmurki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Malinowa chmurka, należy do bardzo delikatnych i wyjątkowo smacznych ciast.
Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, wiec warto rozłożyć pracę na dwa dni. Kruchy spód i galaretkę z malinami, przygotuj pierwszego dnia, a masę mascarpone i bezową górę następnego ?
Bardzo polecam, piekłam to ciasto na Święta i smakowało wszystkim, bez wyjątku ?
Składniki na kruchy spód- 3 żółtka
- 30 g cukru pudru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
Wszystkie składniki połącz dłońmi na gładką masę. Owiń folią spożywczą i daj do lodówki na 30 minut.
Blachę o wym. 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wyłóż kawałek, po kawałku, kruchym ciastem. Całość można rozwałkować małą rolką. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Ponownie daj do lodówki na 30 minut.
Następnie daj do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 15 minut. Do zrumienienia. Gotowy spód, odstaw do wystudzenia.
Składniki na galaretkę z malinami- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody)
- 3, 5 szklanki wrzącej wody
Galaretki, rozpuścić w 3,5 szklanki wrzącej wody. Odstaw do wystudzenia. Do tężejącej galaretki, daj mrożone maliny. Pomieszaj i ponownie odstaw do lekkiego zgęstnienia galaretki ( Uwaga, galaretka po dodaniu mrożonych malin, szybko gęstnieje ). Tężejącą galaretkę z malinami, wyłóż na kruchy spód i wyrównaj powierzchnię. Odstaw w chodne miejsce, do całkowitego stężenia.
Składniki na masę mascarpone- 500 ml śmietany kremówki 36% ( mocno schłodzonej )
- 250 g serka mascarpone ( schłodzonego)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Śmietanę ubij z cukrem na gęsty krem, dodaj serek i wanilię. Składniki wymieszaj, tylko do dokładnego połączenia. Gotową masę, od razu wyłóż na galaretkę. Całość daj do lodówki.
Składniki na bezę z migdałami- 3 białka, w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 40 – 50 g płatków migdałów
Białka ubij na sztywną pianę. Cukier dodawaj stopniowo, po jednej łyżce. Po każdym dodaniu, cukier powinien się rozpuścić. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodaj mąkę. Całość delikatnie wymieszaj.
Na arkuszu papieru do pieczenia, rozsmaruj masę bezową ( powierzchnia dna blaszki ). Bezę posyp migdałami. Piecz około 60 minut, w temp. 140 stopni. Beza powinna być wypieczona i chrupka, lekko popękana.
Wystudzoną bezę, wyłóż na masę. Ciasto powinno, jeszcze przez kilka godzin, schładzać się w lodówce. Malinową chmurkę, można przechowywać do trzech dni w lodówce ? Udanych wypieków ?
Inspiracja Moje wypieki