Malibu

Muszę się przyznać, że lubię zabawę w przygotowywanie własnych trunków - mniej lub bardziej procentowych. Tym razem skusiłam się na przepis na Malibu, który widziałam na forum Cincin. Trzeba na niego poświęcić troszkę czasu, a przede wszystkim cierpliwości, bo przegryza się w sumie przez twa tygodnie - ale warto. Polecam wszystkim lubiącym tego rodzaju trunki:-)

Zdjęcie - Malibu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • ¼ litra spirytusu lub ½ litra wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 paczka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody (do wersji z spirytusem)

Do słoika wsypać wiórki i zalać je spirytusem lub wódką, następnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po tygodniu wycisnąć wiórki przez gazę. Jeżeli przygotowujemy na bazie spirytusu należy do niego dodać wodę, a następnie do powstałego po odsączeniu płynu dodać puszkę mleka skondensowanego. Zamieszać i odstawić na następny tydzień. Po tygodniu jest gotowe.

Zamiast bawić się z wiórkami kokosowymi można też użyć mleczka kokosowego, oczywiście jako dodatek do skondensowanego. Wtedy czas oczekiwania skraca się do tygodnia:-)

Smacznego :-)

Zdjęcie - Malibu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Nalewka z kwiatów mniszka

Lidia Lidia
Smaki, zapachy

1

,,Krupnik,, część - 2

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

25

Domowa wódka lodowa ICE

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

9

Nalewka herbaciana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

7

Likier herbaciany

gania gania
My cuisine

15

Nalewka sosnowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne