Makowiec z lekką budyniową pianką

Makowiec z lekką budyniową pianką

Zdjęcie - Makowiec z lekką budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Hej :-). Miałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki. Jest przepyszne, tyle mogę podpowiedzieć. Ciasto kruchutkie, mak z bakaliami i pianka budyniowa, no dla mnie idealne. Na pewno zrobię na Święta. Polecam Wam bardzo :-). Blaszka 24x34 cm :-).

Składniki ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany 18% - niekoniecznie


Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam na stolnicę, dodałam pokrojone zimne masło i zimny smalec. Zagniotłam, następnie dodałam żółtka. Wyrobiłam ciasto, jeśli ciasto byłoby za kruche (nie lepiło się), musimy dodać śmietanę. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (70:30), zawijamy w folię aluminiową i dajemy do zamrażalnika. Tą większą część ja włożyłam na jakieś 15 minut.
Blaszkę smarujemy na spodzie masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy (na grubych oczkach) większą część ciasta, ugniatamy lekko dłonią, tak żeby było w miarę równe i zapikamy w 180 stopniach przez około 15 minut (musi się lekko zarumienić). Wyjmujemy z piekarnika.

Składniki nadzienie makowe:

  • 400 g maku
  • 2 duże jajka L
  • 60 g masła w temp pokojowej
  • 50 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 50 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów


Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Możemy użyć również maku zmielonego (ja taki kupiłam w Lidlu), zalać go wrzątkiem do przykrycia i odsączyć za pomocą lnianej szmatki.

Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed upieczeniem, żeby białka nie opadły i nie podeszły wodą). ja je ubiłam i włożyłam do lodówki, a jak miałam gotową już budyniowa piankę, to wtedy wymieszałam z makiem.

Składniki budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 opakowania budyniu (u mnie wiśniowy, może być malinowy) 2 x 40 g bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, następnie wsypujemy proszek budyniowy, ciągle miksujemy. Na końcu wlewamy delikatnie olej. Miksujemy do połączenia się składników.

Na ciasto(może być ciepłe) wykładamy mak, na niego piankę budyniową i na piankę ścieramy drugą mniejszą część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam :-))))))))))). Smacznego :-)

Zdjęcie - Makowiec z lekką budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec z lekką budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Makowiec z lekką budyniową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów