Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe)

Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe)



Zdjęcie - Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.

Zdjęcie - Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

szklanka suchej kaszy jaglanej
szczypta soli
olejek migdałowy kilka kropel
500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego
6-8 łyżek miodu akacjowego
4 - 5 łyżek domowej masy makowej
50 ml oleju rzepakowego
jajo
30 ml rumu
otarta skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
70 gram czekolady gorzkiej
50 gram masa lub oleju kokosowego stałego
podprażone orzechy włoskie

Kaszę ugotuj w mleku ze szczypta soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, run i olej. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie.

Kategorie przepisów