Makowiec z jabłkami
Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce.
Zarówno w czasie Świąt, ale nie tylko.
Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec, który przepis podkradłam z zeszyciku cioci Basi.
Takie makowiec robi się błyskawicznie i smakuje fenomenalnie.
To właśnie dodatek jabłek sprawia , że makowiec jest mokry i cieżki.
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę… albo i dwie ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 26×30 )
* mak ( suchy, nie mielony ) – 350 g
* cukier – 300 g
* masło – 240 g
* jajka – 9 szt
* jabłka – 600 g
* budyń śmietankowy – 1 op
* bakalie ( orzechy, rodzynki, migdały ) – ok. 150 g
* olejek do ciast arakowy – 3 łyżki
* kasza manna – 8 łyżek
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
DODATKOWO:
* mleczna czekolada + kokos
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mak parzymy, mielimy z olejkiem arakowym i posiekanymi bakaliami.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami.
Dodajemy sparzony mak , kaszę mannę i ubitą na sztywną pianę białka.
Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 55-60 minut.
Dokładnie studzimy, polewamy roztopioną czekoladą i obsypujemy podprażonym kokosem.
Smacznego!
A jeśli i Wy lubicie ciasta z makiem to zaglądnijcie jeszcze do tych przepisów!
DRUKUJ: