Makowiec z jabłkami

Palce lizać! Taki wspaniały makowiec upiekłam)))

Makowiec z jabłkami

1,5 szklanki maku

4 jabłka

5 jajek

paczka kandyzowanych daktyli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

aromat migdałowy

kostka masła

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

mleko

Mak gotujemy z mlekiem przez około30 minut. Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec wlewamy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej blachy i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Ja zrobiłam z resztek czekolad, które nie miały wzięcia:) Ciasto jest wilgotne, smaczne i pewnie zrobię go za tydzień, bo smakował nawet teściowej;)

 

Przepisy z tych kategorii

Knedle z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pleśniak

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Oliwkowe knedelki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Przepisy z tych kategorii

Śliwki i kaczka.Ostatnie węgie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

2

Placek amerykański

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

1

Jesienne ciasto gruszkowe

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Piernik ze śliwkami

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Bardzo prosty deser, czyli pie…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Mango-Apfel Strudel z ciasta f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit