Makowiec z jabłkami

Palce lizać! Taki wspaniały makowiec upiekłam)))

Makowiec z jabłkami

1,5 szklanki maku

4 jabłka

5 jajek

paczka kandyzowanych daktyli

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szklanka cukru pudru

aromat migdałowy

kostka masła

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

mleko

Mak gotujemy z mlekiem przez około30 minut. Po wystudzeniu przekręcamy przez maszynkę. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce na duże nitki. Kasze mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec wlewamy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wlewamy do wysmarowanej blachy i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Ja zrobiłam z resztek czekolad, które nie miały wzięcia:) Ciasto jest wilgotne, smaczne i pewnie zrobię go za tydzień, bo smakował nawet teściowej;)

 

Przepisy z tych kategorii

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Jak topinambur zmienił się w p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Placuszki gryczane z jabłkam…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Chusteczki z ciasta francuskie…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa bagietka-szybka i ła…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tiramisu gruszkowe

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Rolada z wafla bez pieczenia

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Świąteczny keks z kuchni staro…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Duńskie bułki z parówką

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

3

Sernik nowojorski

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki