Makowiec świąteczny

Makowiec świąteczny


Zdjęcie - Makowiec świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy byłam dzieckiem, nie lubiłam makowca. Właściwie, to mógłby nie istnieć. Zawsze, gdy tylko miałam wybór, wybierałam orzechowiec i keks. Ale z wiekiem coraz bardziej zaczynałam się przekonywać do makowca, aż doszłam do momentu, kiedy zdałam sobie sprawę z tego, że czekam z niecierpliwością na makowiec cały rok. Tak, jak na nugat :)
Ten makowiec, który Wam tutaj pokazuję, to mój ulubiony makowiec. Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia makowca doszłam wreszcie do proporcji dostosowanych do mnie i moich umiejętności.
Ciasto bardzo dobrze się wałkuje, a masa makowa jest odpowiednio gęsta za sprawą mielonych orzechów włoskich. Ciasto po rozwałkowaniu smaruję białkiem, co zapobiega przeciekaniu nadzienia i pozwala dobrze skleić krawędzie i brzegi.
Z tego przepisu wychodzą dwa makowce. Zawijam je luźno w papier do pieczenia, kładę jeden obok drugiego w dużej prostokątnej formie i nawet jeśli trochę się rozejdą, to dzięki brzegom foremki da się uzyskać zgrabne makowce. Piekę je zawinięte w papier do pieczenia.
Mogę śmiało powiedzieć – polecam!

Zdjęcie - Makowiec świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Świąteczny makowiec
2 makowce, blacha 37 x 26 cm

Ciasto:
500 g mąki wrocławskiej + kilka łyżek do podsypywania
3 żółtka (i 3 białka - dwa do masy makowej i jedno do posmarowania ciasta przed nałożeniem masy)
40 g drożdży
250 ml mleka
100 g zwykłego cukru
100 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
szczypta soli

Masa makowa:
400 g suchego, świeżego maku
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki miodu
2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g)
2 białka ubite na sztywną pianę

Lukier:
1 szkl. cukru pudru
kilka łyżek wrzątku

Ciasto
Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami mleka. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, mleko, żółtka, cukier oraz wyrośnięte drożdże. Za pomocą miksera (choć można też ręcznie) z końcówkami ślimakowymi zagnieść kulę ciasta, która odrywa się od miski, jest gładka i lśniąca. Wlać masło i wmieszać je w ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy, na której będzie pieczone.
Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce.
Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować się na spodzie. Również koniec papieru musi się znajdować na spodzie makowca. Przenieść na blachę.
To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Blachę z makowcami przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić makowce do gorącego piekarnika i piec 50-55 minut.
Po wyjęciu nie wyjmować z formy i z papieru dopóki nie będą letnie. Później trzeba wyjąć, żeby się nie zaparzyły i luźno przykryć ściereczką.
Polukrować.

Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Wystudzić w garnku z wodą, w której się gotował. Następnie odcedzić na gęstym sicie. Zostawić na sicie przez 15 minut. Zmielić w maszynce 3 razy.
W dużym płaskim garnku lub w brytfannie rozpuścić masło, wsypać mak i resztę składników oprócz piany z białek. Mieszając na małym ogniu mocno podgrzać, prawie zagotować. Przestudzić i w tym czasie ubić pianę z białek. Ubitą pianę wyłożyć na masę makową (nie musi być wystudzona zupełnie) i delikatnie wmieszać ją w masę. Całość podzielić na dwie równe części.




Kategorie przepisów