Makowiec na cieście ucieranym

Makowiec na cieście ucieranym
Zdjęcie - Makowiec na cieście ucieranym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec na cieście ucieranym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na masę makową:
  • 350 g maku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
na polewę:
  • 100 g czekolady półsłodkiej (deserowej)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie Miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka. Następnie stopniowo dosypywać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wanilię.

Połowę ciasta wyłożyć do wyścielonej pergaminem blachy (28 x 35 cm), wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 10-15 minut z termoobiegiem (na złoty kolor).


Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą i gotować przez 10 minut, odcedzić. Wystudzony mak zemleć dwukrotnie w maszynce.

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wymieszać z makiem, miodem i ekstraktem migdałowym.

Masę makową wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta. Piec 30-35 minut.


Masło, cukier i wodę zagotować w małym ganuszku. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając, sprawdzając przy tym konsystencję polewy (aby nie zgęstniała zbyt mocno).


Wysudzone ciasto posmarować polewą czekoladową.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów