Makowe babeczki z kremem z białej czekolady

Makowe babeczki z kremem z białej czekolady
Zdjęcie - Makowe babeczki z kremem z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowe babeczki z kremem z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowe babeczki z kremem z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowe babeczki z kremem z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 125 g miękkiej margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki maku
  • 1 i 1/5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 36%
Przygotowanie

Na dzień przed planowanym pieczeniem babeczek w rondelku mieszamy białą czekoladę oraz śmietankę, a następnie delikatnie podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, uważając aby całości nie zagotować. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie na noc do lodówki.


Mleko zagotowujemy z makiem i odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę Palmę z Kruszwicy miksujemy na puszystą masę razem z cukrem, dodajemy jajka, proszek do pieczenia oraz mleko zagotowane z makiem i ponownie miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę i ponownie miksujemy. Tak uzyskaną masę przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami (do około 2/3 wysokości) i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, studzimy.


Przygotowaną wcześniej mieszankę śmietany oraz białej czekolady ubijamy mikserem na sztywno. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów