Makaron ze szparagami parmezanem i ziołami

Makaron ze szparagami parmezanem i ziołami



Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama powinna się odłamać. Najlepiej jest je gotować w wysokim garnku tak aby główki wystawały z wody. Zmiękną i tak pod wpływem pary.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsze danie robi się błyskawicznie a smakuje obłędnie. Wystarczą szparagi, makaron trochę ulubionych świeżych ziół i parmezan. Polecam na lekki obiad lub kolację.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 3-4 porcje)

  • około 20 szt. zielonych szparagów
  • 200-300 g makaronu np.maccheroni, pappardelle lub innego ulubionego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • świeże zioła (bazylia, tymianek,oregano, estragon, natka pietruszki)
  • 50g tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony pieprz


Najlepiej przygotować sobie wszystkie składniki. Zacznijmy od świeżych ziół.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posiekałam je (ach ten zapach!). Czosnek również, ale można go zetrzeć na tarce.

Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiłam wodę na makaron. Powinien być al dente.
Teraz czas zająć się szparagami.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po przycięciu twardych końców (moje były tak świeżutkie,że prawie nie było co odcinać) pokroiłam je na 4-5 cm kawałki. Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą.
Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami.


Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam mój główny składnik czyli szparagi.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu. Pod koniec wsypałam parmezan.
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe! Na talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę...
Zdjęcie - MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów