Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami, pomidorkami i serem ricotta – danie na każdą pogodę i każdą okazję. Ja jadłam na zimno jako sałatkę, ale równie dobrze smakuje ciepła. Idealnie sprawdziła sie jako lunch do pracy. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. Polecam
SKŁADNIKI:
150 g makaronu – u mnie Castellane Barilli
1 pęczek zielonych szparagów
8-10 pomidorków koktajlowych
8-10 czarnych oliwek
4-5 pomidorów suszonych w oliwie
4 łyżki sera ricotta
sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
opcjonalnie: Garmezan
Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końce. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 10 minut – mają być lekko twardawe). Odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrój na połówki, pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron wymieszaj z serem ricotta, dodaj warzywa i bardzo delikatnie wymieszaj.Dopraw do smaku.
Przed podaniem możesz posypać startym Parmezanem lub Grana padano.