Makaron z warzywami po chińsku

Wszelkie tego typu dania stanowią szerokie pole do działań, bo jego składniki można dowolnie komponować według uznania. Przepis poznałam, pracując w chińskim barze. Podstawą jest makaron – najlepiej, gdyby był to chiński makaron mie, ale w wersji oszczędnościowej z powodzeniem można użyć makaronu z tzw. „zupek” (wyrzucając oczywiście dołączoną saszetkę z chemią). Do tego warzywa – takie, jakie najbardziej lubimy. Bardzo pasują tu także grzyby mun i pieczarki. Jeśli ktoś chce – można dodać pokrojonego w paseczki kurczaka lub inne mięso. Pikanterii dodaje chili i świeży imbir, a całość wzbogaca olej sezamowy i ziarna sezamu. Bardzo lubię to danie :)

MAKARON Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)
250g chińskiego makaronu jajecznego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 mała marchewka,
2-3 różyczki brokuła (mogą być mrożone),
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
2/3 strąka czerwonej papryki,
1/4 główki kapusty pekińskiej,
2-3 szt. pieczarek,
3-4 kawałki suszonych grzybów mun,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżki oleju roślinnego,
sól i pieprz
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły, pokrojoną w słupki marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować na półtwardo.
W woku rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz imbir. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smażyć, następnie wrzucić resztę warzyw: poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę, brokuły podzielone na mniejsze różyczki, marchewkę i fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, mieszając.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.
Każdą porcję posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami sezamu.

MAKARON Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
(na 4 porcje)
250g chińskiego makaronu jajecznego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 mała papryczka chili,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
1 mała marchewka,
2-3 różyczki brokuła (mogą być mrożone),
garść fasolki szparagowej (może być mrożona),
2/3 strąka czerwonej papryki,
1/4 główki kapusty pekińskiej,
2-3 szt. pieczarek,
3-4 kawałki suszonych grzybów mun,
1 łyżka sezamu,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżki oleju roślinnego,
sól i pieprz
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Brokuły, pokrojoną w słupki marchewkę oraz fasolkę szparagową ugotować na półtwardo.
W woku rozgrzać olej roślinny i podsmażyć na nim posiekaną cebulę, czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili (bez pestek) oraz imbir. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smażyć, następnie wrzucić resztę warzyw: poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w paseczki paprykę, brokuły podzielone na mniejsze różyczki, marchewkę i fasolkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć kilka minut, mieszając.
Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i dodać do warzyw. Dodać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.
Każdą porcję posypać zrumienionymi na suchej patelni nasionami sezamu.
