Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Kolejny błyskawiczny, makaronowy przepis!

Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem.

A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez ….

Dziś mam dla Was przepis na takiego , który nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!

Zachwyci zarówno podniebienie, jak i oczy.

Jest fantastycznym pomysłem na romantyczną randkę we dwoje ;)

Polecam!

Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* makaron ( ja wykorzystałam czarny ryżowy ) – 300 g

* tuńczyk w sosie własnym – 100 g

* szalotka – 1 szt

* kukurydza – 100 g

* pomidory koktajlowe – 50 g

* masło – 1 łyżka

* sól

* pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jeśli używamy klasycznego makaronu gotujemy go al dente, odcedzamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Jeśli używamy makaronu ryżowego , przygotowujemy go przed samym podaniem, gdyż wymaga on tylko kilkuminutowego zaparzenia.

Tuńczyka rozrywamy widelcem na kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła , dodajemy drobno posiekaną szalotkę, złocimy.

Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę.

Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, podgrzewamy.

Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i pokrojonymi pomidorkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron z tuńczykiem i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów