Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzolą

Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzolą

Przy poniedziałku będzie prosto i szybko : makaron w pysznym, kremowym sosie na bazie suszonych pomidorów i sera gorgonzola z dodatkiem rukoli, która świetnie przełamuje smak. Ekspresowy, bo sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu. Połączenie wyżej wymienionych składników uważam za wyjątkowo udane! Całość rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie sery z niebieską pleśnią to ostrzegam, bo sosy przygotowywane z ich dodatkiem są uzależniające :). Polecam do wypróbowania!

Zdjęcie - Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzolą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Makaron z suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem gorgonzoląPorcje

2

Kalorie

715

kcalSkładniki
  • 250 g makaronu penne

  • 4-5 suszonych pomidorów

  • garść szpinaku

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 50 g sera gorgonzola

Przygotowanie
  • Makaron ugotować według instrukcji z opakowania.
  • Odsączyć i posiekać  suszone pomidory.
  • Patelnie wstawić na palnik, na średni ogień, wlać śmietankę, wrzucić pomidory. Kiedy zawartość patelni zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, gotować przez 2 minuty co jakiś czas mieszając.  Pod koniec wrzucić szpinak i pokruszony ser gorgonzola. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać ściągnąć z ognia. Makaron przełożyć do miseczek, polać gotowym sosem, podawać od razu.

Kategorie przepisów