Makaron z pietruszkowym pesto z cukinią i botwinką - Napiecyku

Ten makaron z prostym, pietruszkowym pesto, sprawdzi się na letni obiad i kolację bez dodatku mięsa. To smakowite, proste i zdrowe danie. Wybierz zdrowszą wersję makaronu np. z pszenicy durum, z ciecierzycy lub makaron razowy ?
- 150 g makaronu ( u mnie muszelki )
- 1 młoda cukinia
- kilka gałązek botwinki
- garść słodkiego groszku ( opcjonalnie )
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- łyżeczka soku z cytryny
- 5 sztuk migdałów
- sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
- oliwa do pesto i smażenia
Makaron ugotuj w słonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu, przelej zimną wodą, osącz i odstaw.
Do małego pojemnika blendera daj migdały, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, ząbek czosnku, pietruszkę. Miksuj pulsacyjnie, do uzyskania grudkowatej masy. Makaron połącz z pesto i pomieszaj.
Cukinię pokrój na grubsze plastry, dopraw solą i pieprzem lub ziołami. Łodyżki botwinki pokrój drobniej, liście podziel na większe kawałki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekany ząbek czosnku, dorzuć botwinkę. Kiedy botwina odparuje wodę, odłóż ją na talerzyk. Na tej samej patelni, smaż plasterki cukinii, około 2 minuty z jednej strony.
Makaron podawaj z cukinią i botwiną, groszkiem ( jeżeli używasz ), można całość podgrzać przed podaniem. W razie potrzeby, dopraw do smaku.
Smacznego ?